ОСП
ОСП / снимка: Кирил Кирилов
ОСП
93639
ОСП
  • ОСП
Средствата за селско стопанство след 2020 г. ще бъдат занижени в целия Евросъюз (ЕС) и това се очаква да се случи заради "Брекзит"-а на Великобритания. Информацията бе оповестена на дебата „Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 - изборът на България“. Форумът се провежда в Пловдив под патронажа на министрите на земеделието Румен Порожанов и на българското председателство на Съвета на ЕС през следващата година Лиляна Павлова.

Засега липсва яснота с колко средствата ще бъдат намалени. Тече обществено допитване, а позицията на България ще бъде внесена не по-рано от края на тази година. Окончателното решение ще бъде взето от Европейската комисия, категоричен бе министър Порожанов.

Според Лиляна Павлова България трябва да реши кои области от земеделието приоритетно трябва да бъдат подпомагани след 2020 г., за да се избегне дисбаланса в субсидирането. Трябва да се има предвид и обезлюдяването на селските райони. Във фокус е и облекчаването на процедурите за кандидатстване и максимално намаляване на административните пречки.

Австрия, Холандия, Италия и Естония вече представиха в Пловдив своите позиции за ОСП след 2020 г. Серията дебати "ОСП след 2020 - Изборът на България" се организира от Институт за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро с участието на най-голямата земеделска организация в ЕС - Copa Cogeca.

Чуйте и от приложеното аудио.