/ Международен панаир - Пловдив
Дионисиево шествие ще пренесе жителите и гостите на Пловдив в атмосферата на предстоящата Международна изложба за лозарство и винарство „Винария 2020“.

Кукери от селата Отец Паисиево и Златитрап, двадесет гайдари и ансамбъл „Еподай“ ще дефилират по улица „Ал. Батенберг“ днес. Всички желаещи могат да се включат във веселието, което ще започне в 11.30 ч. от градинката до Римския стадион. Атрактивната трупа ще мине по Главната улица и ще стигне до площад „Стефан Стамболов“, където ще зарадва публиката със своите темпераментни изпълнения. Там ще бъде разположена и 50-литрова бъчва с вино мерло, което ще повиши градуса на  настроението.

Мавруд с розови листенца на тазгодишната „Винария 2020“ в Пловдив

Традиционното Дионисиево шествие ще премине през града само дни преди старта на „Винария 2020“. Престижната изложба ще се проведе от 19 до 23 февруари в Международен панаир Пловдив и ще покаже колекции на фирми от десет държави, както и иновации за лозаро-винарската индустрия.

Ценителите ще дегустират продукти на бутикови изби, някои от които вече са забелязани от световни издания за вино. Една от тях ще презентира изтънчени вина от Тракийската низина с аромати на круша, червена ябълка и ягода, допълващи познатия вкус на сира, рубин и розе. Друг изложител предлага гроздови еликсири от Дунавската равнина, отличаващи се с елегантен, свеж и плодов вкус. Винарна от Пловдивско припомня класическия вкус на мавруд, каберне и мерло. Изба от Видин представя традиционната гъмза наред с ракии от череши, от круши, от смокини, от малини. 

Още много изненади са подготвили участващите във „Винария 2020“ бутикови изби. Те са от Видинско, Пловдивско, Хасковско, Старозагорско, Благоевградско, Ямболско и други региони, а по този начин посетителите ще могат да се запознаят с променената винена карта на България.

Пловдив отново е столица на агробизнеса, виното и храните

Специалистите ще видят и бъдещето на винарството с нови сортове грозде. Българският „Мискет викинг“ е подходящ за екологично производство на бели вина и високоалкохолни напитки. От Италия идват сортове, устойчиви на болести и гниене, а вината от тях са с дъх на екзотични плодове и чимшир. 

Изненадата на „Винария 2020“ е присъствието  на производители на бира. Участник в изложбата е Pivovar Kamenice nad Lipou от Чехия, която предлага двадесет вида. Тя е класирана в топ 10 на най-добрите нови пивоварни в света според класация на авторитетния портал RateBeer. Бутикова пивоварна от Пловдив ще представи четири вида, създадени на базата на баварските традиции, но с екзотични аромати.

Веселие и вино на Дионисиевото шествие за „Винария 2019“

Изкушаващите колекции от целия спектър на винената индустрия може да опитат в уникалния Град на виното и деликатесите заедно с храни, гурме специалитети и напитки от изложбите „Фудтех“ и „Вкусове от Италия“.