/ netinfo
Панаир
100745
Панаир
  • Панаир
В продължение на пет дни Пловдив отново ще бъде столица на агробизнеса, виното и храните. Над 650 фирми показват постиженията и технологичното бъдеще на  селското стопанство, винарската и хранителната индустрия. Изложители от 30 държави  представят технологии и техника, материали и препарати, семена и посадъчен материал, вина и високо алкохолни напитки, храни и гурме специалитети.
 
Присъствието на изложители от Европа и Азия е доказателство за големия интерес, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов, преди да открие международните изложби „Агра“ - за селско стопанство, „Винария“ - за лозарство и винарство, и „Фудтех“ – за хранителната индустрия.
 
Участниците демонстрират продукти, създадени според представите на съвременния човек за нов стил на живот, заяви доц. д-р Иван Сколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.
 
На изложението могат да бъдат видени 18 иновации в областта на селското стопанство и хранително вкусовата промишленост, сред които нови сортове слива и череша, диетичен шоколад, слънчогледови хибриди и сорт градински грах, съобщи председателят на Селскостопанската академия проф. д-р Васил Николов.
 
153 хил. тона е прибраното и преработено от винарските предприятия грозде през изминалата 2018 г., като от него са произведени над 110 млн. литра вино, съобщи директорът на Изпълнителната агенция на лозата и виното инж. Красимир Коев. 64 млн. литра са изнесени от България, като пазарът у нас се държи 95 процента от родната продукция.
 
Нови и екосъобразни брандове хляб и заготовки за сладкарски изделия представи председателят на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите у нас Мариана Кукушева.  
 
Изложителите, предлагащи храни, са двойно повече от миналата година, нараснал е и броят на  компаниите за техника „Винария“ представя новата вълна́ българско вино и последно поколение оборудване. „Агра“ показва бързите промени в селското стопанство и ориентирането към по-мащабно инвестиционно мислене.
 
Панорамата на индустриите, стоящи в основата на модерния начин на живот - екологичен, здравословен и с високо качество, е разположена в шест палати и откритите площи край тях. 

Чуйте и от приложеното аудио.