кръстчето на Дякона Левски
кръстчето на Дякона Левски / netinfo
Безценна светиня напуска постоянната експозиция на Националния военноисторически музей в София, за да гостува в Пазарджик. За първи път в града ще бъде представено Дяконското кръстче на Васил Левски. То е един от експонатите в изложбата „Съзаклятниците“, организирана в чест на 180 години от рождението на Апостола от Община Пазарджик, Регионалния исторически музей и Художествената галерия „Станислав Доспевски“.  

Кръстчето на Дякона е една от най-старите негови вещи. То е закупено през 1861 г. от неговия вуйчо хаджи Василий при второто му посещение на Божи гроб в Йерусалим. След това го подарява на племенника си, а кръстчето е предадено на музея от племенницата на Левски – София Зидарова, през 1940 г. Грижливо запазени са и оригинални фотографии на Апостола и комитетските дейци от Пазарджик и региона, фотографии на негови сродници, рядко срещани литографии, живописни платна, рисунки, документи, ръкописи, както и автентичните символи на революционната клетва – евангелие, кама и револвер.

Откриването на изложбата е на тази вечер от 17:00 часа. Уникалните експонати могат да се видят до 31 май в залата за временни изложби на Пазарджишкия регионален исторически музей на площад „Константин Величков“.