нова галерия в Детмаг
нова галерия в Детмаг / Искра Койчева, Дарик Пловдив
„Детмаг 2019“ е фаворит за име на новата галерия на Малката главна. Това стана ясно на първата от още няколко предстоящи срещи, които имат за цел да изяснят детайлите по визуалната идентичност, информираността на гражданите и управлението на бъдещата художествена галерия на ул. „Райко Даскалов“ в Пловдив.

В дискусията участваха кметът на „Централен“ Георги Стаменов и неговият екип, заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков, арх. Петко Костадинов от АРКО студио, изпълнителят на проекта Михаил Иванов, Кирил Велчев и Светлана Куюмджиева от ОФ „Пловдив 2019“.

На срещата бяха обсъдени детайли и изисквания за окачване на бъдещите експонати, бяха предложени различни варианти за монтиране и оформяне на визуалната идентичност на бившия детмаг „Снежанка“. Планира се новата галерия да бъде общинска собственост и да бъде менажирана от Община Пловдив чрез някоя от нейните структури, което ще бъде решено в кратки срокове. Общината все още набира предложения за името на центъра за изобразително изкуство. „До момента предложения постъпват основно през социалните мрежи" сподели районният кмет Стаменов.

Реконструкцията на бившия детски магазин „Снежанка“ стартира на 18 феврари. т.г., като изпълнителите имат 115 дни да приключат проекта по реконструиране. Към днешна дата се работи по покрива, направена е замазка на 2 ет., ВиК инсталацията е готова. Изпълнителите работят по монтажа на въздуховодите, които са от голямо значение за вентилацията на бъдещия арт-център.