/ ThinkStock/Getty Images
Десетки обаждания от граждани, сигнализирали за опити за телефонни измами в понеделник са постъпили в полицията, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Смолян. Такива обаждания е имало и в предишните дни в Златоград.

МВР инспектор: Над 8 млн. лева са придобили телефонните измамници за година

Различни хора са прозвънявали на домашните телефони на жители в областта, твърдейки че се обажда „разследващ полицай Христов“ или „разследващ полицай Георгиев“ и искали пари с обяснението, че трябва да им се съдейства за разкриване на престъпление. Вероятно измамниците са проучвали района и набелязвали евентуални жертви, посочват от полицията.

Нова схема за измама: "Фалшив полицай" събира пари и бижута от стари хора под предлог, че извършва проверка

Гражданите споделят, че в началото разговорите се провеждат със спокоен тон, но впоследствие измамниците започват да заплашват, което се превръща в тормоз. Към настоящия момент няма постъпили сигнали за пострадали от измами, но органите на реда очакват обажданията да продължат и в следващите дни.

„Напомняме на гражданите, че няма процедура, по която полицейски служители да събират парични суми от гражданите за разкриване на престъпления. Единственият начин, по който някой може да помогне в разкриване на престъпление е да даде свидетелски показания, ако е станал свидетел на незаконно деяние.

При разговорите с непознати по телефона препоръчваме хората да задават повече въпроси, отколкото да отговарят на такива. Незабавно след получаване на обаждане да сигнализират на тел. 112”, предупреждават от МВР.