Деца със СОП ще мерят знания по История на България
Деца със СОП ще мерят знания по История на България / dariknews.bg/ архив

Ученици от 5-ти и 6-ти клас със специални  образователни потребности (СОП) от Пловдив ще се надпреварват със знания по История на България. Събитието е организирано от Ресурния център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на децата и стартира в 14 часа днес в Историческия музей в Пловдив.

Парасъстезанието ще се проведе в 4 кръга, а в него ще участват 4 отбора с по 5 деца. В първия кръг, журито ще оценява атрактивността на децата. Те ще трябва да се въплатят в избран от тях български владетел. Вторият етап от състезанието носи името „Пъзел” и учениците ще търсят правилната подредба на нарязани части от картата на България при управлението на различните й владетели.

В този кръг, най-важно ще е времето, за което малчуганите ще се справят със задачата. Третият кръг се казва „Кръстословица”. Тук децата също ще се състезават за време, като целта е да открият търсените исторически наименования. Последният бонус кръг носи наименованието „Линията на времето” и най-сложен в цялото състезание. В него, децата ще нареждат хронологически времето на управление на 5 български владетели.

След края нанадпреварата, организаторите планират награди за всички участници- историческа книжка със снимки и полезни знания и медали. Отборът победител пък, ще получи купата за първото място.

Днешното състезание се провежда за 4-та поредна година. През изминалите години, децата са демонстрирали знания по Български език и Математика.