/ Община Враца
Денонощни приемни кабинети ще бъдат разкрити в Пловдив. Те ще служат като филтър за хората, които се съмняват, че са със симптоми на коронавирус, съобщиха от Областна администрация-Пловдив. 

Медицинска сестра от Неврохирургията на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив е с COVID-19

Предложението за денонощните кабинети е на областния управител Дани Каназирева, а Медицинският щаб към Областна управа - Пловдив е взел решение те да бъдат разкрити, за да се облекчи работата на Инфекциозна клиника и хората да не чакат с часове за консултация и евентуално приемане. 

Кабинетите ще отворят врати в УМБАЛ “Каспела“ – още тази вечер от 19.00 часа и в Транспортна болница – в четвъртък срещу петък в 00.00 часа. Същото решение е взето и за МБАЛ “Свети Мина“, но за общинската болница организацията трябва да се създаде от община Пловдив, която да обяви кога най-скоро кабинетът ще заработи.

Два нови случая на коронавирус у нас, децата с хронични заболявания са застрашени

В денонощните кабинети на място специалистите ще преценят дали болният ще бъде хоспитализиран  или ще му бъде назначено домашно лечение. „За мен това е  изключително важно решение, защото стотици са сигналите от хора със симптоми и  температура, повече от три дни, които  отиват в инфекциозна клиника и чакат дълго време  на опашка, за да бъдат прегледани.

За да не създадем хаос в здравеопазването, моля за отговорно поведение и  всеки да следва указанията на личния си лекар и едва тогава да потърси Спешна помощ или кабинетите“, коментира Каназирева
 
Съпругата на доктора от Спешното на Пълмед и две медицински сестри - позитивни за COVID-19

По предложение на зам.-директора на ЦСМП д-р Димитър Христозов, ще бъде разкрит денонощен лекарски кабинет и в ДКЦ “Изток“ в Столипиново. Организацията и откриването му  е възложено на община Пловдив.

„По този начин на  жителите на ромския квартал няма да им се налага да обикалят по останалите здравни заведения в града и ще се ограничи струпването на цели фамилии пред спешните приемни отделения“, коментира областният управител.

Шеф на спешно отделение в пловдивска болница е единият заразен в Пловдив

Тя отново припомни, че всеки граждани с притеснения и симптоми, първо трябва да се обади на личния си лекар и да следва  указанията му. При усложняване на състоянието болният да търси Спешна помощ, която ще го транспортира до приемните кабинети, които ще бъдат разкрити в трите болници. Същият алгоритъм важи и за поставените под карантина лица.

Утре на Транспортна болница ще бъдат дарени  предпазни средства и областният управител ще се срещне с медиците и персонала на здравното заведение.