Целогодишни прегледи за откриване на ракови заболявания
Целогодишни прегледи за откриване на ракови заболявания / netinfo

Целогодишни профилактични прегледи ще организира Областният онкологичен диспансер в Пловдив, съобщи неговият директор д-р Георги Райчев.

От началото на 2007 управителите на фирми могат да сключват договори за изследване и ранно откриване на рак на млечната жлеза, мъжки и женски полови органи. Събраните средства ще постъпват в набирателна сметка, от която ще се финансира цялостното преместване на лечебното заведение  в Транспортна болница и закупуването на модерна арапатура, уточни д-р Райчев.

На Областните управители на Пловдив, Пазарджик и Смолян и кметовете на 39-те общини, включени в тях, ще бъде предоставена информация за броя на лекуваните пациенти от техните населени места.

В специален апел ще настояваме местните управи да предвидят средства от бюджетите си за финансиране Онокологичния диспансер, който е най-големият в България и обслужва жителите на трите области, каза още д-р Райчев.

Работодателите са съгласни да заплащат прегледите, но често работниците и служителите не се възползват от по различни причини, уточни д-р Райчев. По думите му, хората трябва да разберат, че профилактиката и ранното откриване гарантират успешно лечение на злокачествените заболявания.