/ Дарик архив
Сериозен ръст на популацията на змии отчитат в Смолянско, като според специалисти подобно нещо не е наблюдавано през последните 20 години. Необичайно много влечуги се срещат от началото на тази пролет в района на Смолян, както в самия град, така и в селскостопански и горски терени. Това става ясно от данни на Дезинфекционната станция в Смолян и разкази на гъбари и туристи. 

Заради множеството срещи със студенокръвните, хората все по-често търсят репеленти срещу влечуги. Змии са забелязвани на много места в самите урбанизирани зони, каза пред Дарик Оля Тотева - биолог и управител на Дезинфекционната станция.

Повече от други години са змиите, на които може да се натъкне човек при разходка в гората, коментира и планинският водач Снежана Орлова. Тя е категорична, че туристите трябва да бъдат внимателни при излетите в планината, тъй като и в зоните край пешеходните маршрути се шмугват пепелянки и усойници

Много повече змии и къртици, в сравнение с други лета, се срещат по ливадите и в района на смолянското село Виево, съобщава кметът Венко Палчев. Местните жители разказват, че отровните влечуги се появяват в дворовете им и по улиците в самото село. Разпространението на змиите в района е главно в резултат на множеството пустеещи земеделски земи, смята кметът. 

За сега няма ръст на пострадалите от змии в региона, сочат данните на Центъра за спешна медицинска помощ. Според директора на спешните медици в Смолян д-р Велин Денев, случаите от ухапвания на змии не са повече от друг път.От началото на пролетта имаме само две повиквания в района на Неделино, за ухапани от змии хора“, коментира д-р Денев.