/ БГНЕС
Увеличават се и поръчките за изпращане на гайди към Германия
Бум на търсене на детски гайди, след впечатляващото изпълнение на момче гайдар в реалити формат. Това споделя Христо Топчиев, майстор на гайди от Смолян. Според него, търсенето на родопски каба гайди се увеличава през последните години.

Втори национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов" стартира в Родопите

Поръчки за направа на емблематичния за Родопите музикален инструмент се получават от цялата страна и от българи от Германия и САЩ. През последните дни е засилен интересът към покупка на детски гайди, след като на един от телевизионните реалити формати, малко момче впечатли хората със своето изпълнение.

Над 3 500 изпълнители ще се изявят във фолклорния конкурс на Роженския събор

Няколко от измайсторените през годината гайди са отпътували отвъд океана по поръчка на българи в Америка. Гайдари от Смолян продължават родопската традиция и дори са създали „101 каба гайди - Ню Йорк". "Увеличават се и поръчките за изпращане на гайди към Германия", уточнява Топчиев.

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина (СНИМКИ/ВИДЕО)

Негови каба инструменти са пътували предишни години за купувачи и в Китай. Майсторът е изработил над 100 родопски гайди през 2018 г.,  а през тази година поръчките също не спират. От 250 до 400 лв. се движат цените на каба гайдите.