Безплатни инфотурове с гид пускат във Велинград

община Велинград
община Велинград
Безплатни инфотурове с гид ще предлага на посетителите си Велинград от следващата седмица. Услугата ще бъде подобна на тези в Пловдив и София, където обиколките с екскурзовод се радват на силен интерес, съобщават инициаторите от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите.

Туристическият център към общината в курорта ще бъде партньор в реализацията на нововъведението. Разчита се още на съдействие от ентусиасти от различни поколения – от ученици в местни средни училища до пенсионери от Спортния клуб „Здраве и дълголетие“. Историческият музей в града пък ще предоставя интересни данни за миналото и етнографията на този красив район от Родопите.

За начало инфотуровете ще бъдат всяка събота и неделя от 11,00 и от 14,00 часа в центъра на Велинград. Включените забележителности са църквата „Успение Богородично“, паметникът на загиналите в Балканската и Междусъюзническата война, площадът с Чашата и паметника на Христо Ботев, най-старото читалище във Велинград – НЧ „Отец Паисий-1893“, Къщата на Цвета с Художествената галерия, паметникът на Николай Гяуров и скулптурите на Величко Минеков пред сградата на общината. Гидовете ще разказват за историята на града, за минералните извори и баните, за исторически и културни обекти в кварталите и съседната община Ракитово

Инфотуровете ще показват Велинград да не само като СПА-столица на Балканите, а и като град с невероятно красива природа, богата история и култура. Цел на инициаторите е още да насърчат младите хора да обичат града си и да го представят с гордост на посетителите му, да имат усещане за идентичност е патриотизъм.