Бачковски манастир
Бачковски манастир / DarikNews
Сметката за електроенергия на Бачковския манастир за декември 2021 година е три пъти по-висока в сравнение със същия месец на предходната година, каза за БТА секретарят на Светата обител Васил Апостолов.

Той уточни, че плащат ток на промишлени цени - по 0,44 лева за киловатчас без ДДС, като добави, че нямат никакво производство и това, по думите му, е страшно много и засяга всички манастири в страната. Според него трябва да се вземат мерки от страна на държавата, една от които е да помогне тези месеци на Светата обител.

За да се справят по някакъв начин, в манастира са наложени редица ограничения. Не се отоплява хотелската част и в тази връзка се отказват резервации на богомолци. Единственото място, откъдето не пестим, е църквата, която е винаги отоплена за миряните, подчерта Васил Апостолов.

Ако не се вземат мерки и януари се получи същата сметка, от Светата обител ще бъдат принудени да я разсрочат, което пък ще ги натовари с плащане на лихви, каза още секретарят на манастира. Положението в момента е трудно, за да не кажа критично, добави Апостолов.
БТА