/ DarikNews
Бачковската света обител кандидатства пред ОП "Региони в растеж" с проект на стойност 4 милиона лева.

Проектът е на тема "Бачковски манастир "Успение Богородично" - Православна света обител и духовна поклонническа дестинация" и предвижда да включи неизползвания потенциал на културния, поклонническия и религиозния туризъм, който има вторият по големина манастир у нас.

Основната цел, според ръководителя на проектантския екип Митя Димитров, е да се постигне баланс между уникалността и автентичността на ресурсите, които им Светата обител.

По думите му, изпълнението на проекта ще развие всички форми на туризъм, използвайки съхраненото и опазено културно-историческо богатство, и превръщането на Бачковската обител в качествен и ефективен център за туризъм.

"Проектът предвижда да се извършат ремонтни и реставрационни работи на съществуващи обекти, а въвеждането на електронни техники за туристическа анимация да създадат ново цифрово съдържание на религиозните и духовните ценности", подчерта Димитров.

Игуменът на Бачковския манастир Величкия епископ Сионий изрази надежда, че ще има и други проекти, които да са от полза на богомолците. Той припомни, че по програма на Министерството на земеделието и горите много храмове и манастири у нас са реновирани, а прилежащите им площи приведени в добър вид. Дядо Сионий допълни, че проектът е съгласуван с Министерството на културата и има благословията на Светия синод на БПЦ.

Съгласно одобреното задание за проучване и проектиране, предмет на проекта са главната черква "Успение Богородично", костницата, старата трапезария, църквата "Св. Никола", монашески килии и Манастирската библиотека.

Ще бъдат обособени килии за настаняване и нощуване на социално слаби и хора с увреждания по време на служби и церемонии в Светата обител.
БТА