бебета
бебета / netinfo
В тесен кръг – само с майки, бебета и хора от персонала, ще отбележат Деня на родилната помощ в родилните отделения в Пазарджик заради грипната епидемия. От лечебните заведения обясняват, че предпочитат да почетат празника без гости, за да не излагат на риск родилките и новородените, които са особено уязвими към вируси.

След обявяването на епидемия в региона са забранени свиждания, влизане на външни хора в болниците, консултации, профилактични прегледи, планови операции. Съобразявайки се с предписаните от РЗИ извънредни мерки, акушер-гинеколозите в родилните отделения на частните клиники ще посрещнат професионалния си празник без гости, а в Областната болница тържеството е отменено.

Във Велинград обаче уникалният местен ритуал „Даване име на дете“ ще се проведе по обичайния начин, във фоайето на общината и с много участници и гости. В програмата са предвидени изпълнения на мъжката фолклорна група, женския хор и оркестъра към ансамбъл „Чепино“. По-късно през деня е планирано и празненство на площад „Николай Гяуров“, където ще бъде връчена наградата „Най-добър акушер-гинеколог на годината“.

Без промяна, продиктувана от епидемията, е и тържеството в Панагюрище. В Ритуалната зала ще бъдат орисани първото бебе за тази година – Анелия Новакова, и последното за миналата – Ема Гидикикова.