Автомагистрала “Тракия” остава затворена, в Пазарджишко положението се нормализира след дъждовете
Автомагистрала “Тракия” остава затворена, в Пазарджишко положението се нормализира след дъждовете / netinfo
Автомагистрала “Тракия”, в участъка при село Гелеменово, е затворена все още, заради наводнението вчера. Движението от София към Пловдив се отклонява през Пазарджик. Идващите автомобили от Пловдив към София се отбиват през Цалапица – Пазарджик – Драгор – Динката -Калугерово. Навсякъде има автопатрули на КАТ и пътна полиция, които оказват движението, съобщи за Дарик радио тази сутрин началникът на Гражданска защита инж. Кръстьо Кичов . Автомагистралата ще бъде затворена и днес, докато не закърпи разрушената пътна настилка, каза още Кичов.

Обстановката в Пазарджишко постепенно се нормализира , дъждът спря още в 21 часа снощи.

Цяла нощ екипи на Гражданска защита и Пожарната са следяли нивото на река Луда Яна при Стрелча и Бъта, където снощи нивото се покачваше застрашително и положението бе критично. Марица също е наблюдавана, нивата и на двете реки постепенно падат. През нощта е залят стадиона на село Говедаре и дворовете на няколко къщи. Наводнени домове и стопански постройки има и в панагюрските села Бъта, Левски и Попинци. И в трите села има улици, от които водната стихия е отнесла настилка.
Къщите в село Гелеменово са почти отводнени.

Стената на микроязовира над Цар Асен бе укрепена още снощи, нивото на водата от там се понижава. каза още инж. Кръстьо Кичов. Няма опастност от изпускане на язовири, всички са в допустимия обем. Язовир Тополница е пълен на 80%, информираха още от Гражданска защита.

"Министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем има готовност да се приемат заявки за помощ от пострадали от наводнението", заяви председателят на Народното събрание Георги Пирински, който вчера посети наводненото село Гелеменово.

Община Пазарджик сформира временна комисия, която ще започне да описва щетите от наводненията. Докладите, заедно с богат снимков материал, ще бъдат изпратени до комисията за защита на населението от бедствия и аварии с молба за отпускане на обезщетения. Кметът на Пазарджик се обяви за създаването на общински фондове със средства за екстрени нужди по време на природни бедствия и производствени аварии.