/ Община Пловдив
Обмислят и разширение на нови локации
Атрактивната инсталация “На родените днес” в кв. "Капана" ще пулсира отново, обмислят и разширение на нови локации, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Чудото на живота: Лампите в пловдивския арт квартал „Капана” известяват за всяко новородено

През изминалата седмица заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев проведоха работна среща с единия от авторите на проекта за надпис pLOVEdiv, разположен над Античния театър.

На нея бяха обсъдени конкретните действия, така че в съвсем кратък срок любимият на пловдивчани и гости на града надпис, да грейне отново в оригиналните си цветове. Както съобщиха участниците след финала на срещата, другата им идея е за възстановяване и разширяване на обхвата на атрактивната инсталация “На родените днес” в кв. "Капана".

Припомняме, че уличното осветление в квартал „Капана“ пулсира всеки път, когато се роди дете в отделенията на болниците УСБАЛАГ “Селена”, УМБАЛ “Св. Георги”, УМБАЛ “Пловдив” и клиника “Торакс“.

За целта човек от персонала или таткото на новороденото сигнализират с натискането на специален бутон, че на този свят се е появил нов живот, а и нов гражданин на Пловдив.

Възстановяват любимия на пловдивчани надпис „pLOVEdiv“

По този повод Пламен Панов, Георги Стаменов и Кирил Велчев се срещнаха със Стефан Малиновски и Кузман Драгнев, представители на фирма „Адо България“, реализирала технически проекта.

Обсъдени бяха следващите стъпки, така че проектът да обхване по-голяма част с фокус "Капана", а при възможност и да разшири обхвата си и с други локации, например - Младежки хълм, Кулата на Сахат тепе, района около Римски стадион или други.

Предстои най-напред да се извърши оглед на касетите и контролерите, след анализ на информацията ще бъдат разчертани схемите и ще се набавят необходимите компоненти. Авторът Алберто Гарути, е дал съгласието си, потвърди и Емил Миразчиев от „Изкуството днес“. Гарути е подарил проекта първоначално за 1 година, условието в изпълнението е и занапред лампите да пулсират.

Екипът на фирмата се ангажира да поеме техническата поддръжка и занапред, както го е правила и през годините от 2018 насам - безвъзмездно. Припомняме, че “На родените днес” е проект на Алберто Гарути, реализиран за 24-тата „Седмица на съвременното изкуство“ на фондация „Изкуството днес“ и е финансиран от „Пловдив - Европейска столица на културата - 2019“.

Обновиха пешеходни пътеки на възлови булеварди в Пловдив

Това се случи през 2018 г. с куратори Катя Ангелова и Алесандра Пожанти. Идеята на проекта е да носи надежда и вяра. Надежда за бъдещето на града под тепетата и вяра, че светлините на „Капана“ никога няма да угаснат.

Защото всеки ден в Пловдив ще се раждат нови животи, а кварталът ще засиява с тяхната енергия и воля за по-добро, е част от концепцията на автора. Алберто Гарути е участвал на биеналета за съвременно изкуство във Венеция и Истанбул, в the Memory Marathon в галерия „Серпентайн“.

Създава своите произведения за различни градове и музеи по света, сред които са градският музей за съвременно изкуство SMAK в белгийския Гент, Музеят за модерно изкуство в японския град Каназава, Япония (2002 г.), the MARTa Museum в Херфорд, Московският музей за модерно изкуство.

Много от творбите на Гарути са експонирани в публични пространства в Милано и други градове. Проектът му „На родените днес“ е реализиран на много места в света - в Япония, Русия, Турция, Италия, Белгия. Навсякъде специална плоча отбелязва идеята на проекта. Такава има и в Пловдив. Първият проект е реализиран в Бергамо през 1998 г.
Агенция "Фокус"