/ iStock/Getty Images
С празничен концерт-спектакъл ФА “Тракия“ ще зарадва своята публика в навечерието на големия християнски празник Цветница.

Концертът ще бъде на 15 април в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив, съобщиха от ръководството на ансамбъла. Мотото на концерта е „Пролет в Тракия“, a програмата включва 14 музикално-танцови произведения, посветени на обредите и ритуалите след края на Великденския пост и очакваното Възкресение Христово. 

Тази година екипът на ансамбъла е подготвил две нови премиерни заглавия. Публиката ще чуе за пръв път поредицата музикални етюди „Великденски песни“. Обработката им е дело на дългогодишния диригент в трупата - Димитър Христов, който понастоящем е диригент на Народния оркестър на БНР.

Очакванията са произведенията да заинтригуват зрителите с подбора на фрагменти от различни песни от Тракия, събрани в едно. Кулминацията на „Великденски песни“ е акапелно изпълнение на църковно-славянско песнопение.

Другото премиерно заглавие, което ще бъде представено за пръв път, е разнообразие от ритми и движения, част от музикално - танцовото произведение „Слънцето трепти, зайода“.

Танцът е разработка по фолклорни мотиви от пазарджишкия край. Музиката е на Петьо Кръстев, хореография - Антон Андонов. Върху двете премиерни заглавия екипът на ансамбъла работи последната половин година.

Публиката ще се наслади още на обичаните от всички - „Гергьовден“, „Първомайски майсторлъци“, „Пролетен момински танц“, мъжкия танц „ Луди години“ и „Път през Тракия“.
БТА