Академична ракия на изложението Даровете на българската земя
Академична ракия на изложението Даровете на българската земя / netinfo
Зам.-министърът на земеделието и храните д-р Светла Бъчварова ще открие професионалния празник на работещите в областта на Българската земеделска наука.

Ракия с марка „Академична” и 27 нови сорта ябълки ще бъдат показани на изложението за постиженията на земеделската наука «Даровете на българската земя», което съпътства празника. То ще се проведе днес в панаира в рамките на Празника на агронауката, който се организира от Селскостопанската академия.

На изложението ще бъде представена продукцията на 32 научни института - екзотични плодове, хранителни продукти, създадени по нови рецепти, специализирани храни за специфични групи потребители, лечебни биопрепарати, семена за всички видове култури, както и изделия на животновъдството. Посетителите ще могат да дегустират представените продукти, а консултанти от институтите в академията ще дават информация и съвети.

Под патронажа на председателя на Народното събрание Георги Пирински ще се проведе кръгла маса на тема «Конкурентоспособност на българското земеделие – оценки, проблеми и перспективи», която ще обсъди пазарното развитие на отрасъла, неговата адаптация към ЕС и доближаването на аграрната наука към практиката.