5 дни винени празници в Асеновград
5 дни винени празници в Асеновград / netinfo

Празненствата, посветени на Трифон Зарезан в Асеновград, започват от днес и ще продължат до 1 февруари. Традиционният вече форум, носи името „Вино и културен туризъм”. Празниците на виното ще стартират от 16ч. с визитата на министъра на туризма Николина Ангелкова в Бачковския манастир, където ще опита от виното, произвеждано в избата на светата обител. Утре от 18 ч. пък в Налбантовата къща ще се състои презентация на тема „Възможности и переспективи за развитието на винен туризъм в Асеновград". На срещата ще бъдат обсъдени „винените“ маршрути в региона.

В събота (30януари) от 17 ч. ще бъдат наградени победителите от Третия национален поетичен конкурс за любовна лирика „Наздравица за любовта”. Събитието е в Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград. Кулминацията в празниците на виното е в неделя (31януари). В 10:30 ч. ще започне обичайното празнично шествие на винопроизводителите и финалистите в конкурса „Най-добро домашно вино“. То ще премине от паметника на Аристи Чорбаджака, намиращ се на улица „Шести януари“, и ще завърши до църквата „Света Богородица Благовещение”. Там от 11 ч. ще е ритуалът „Вино от чешма”. След това, празничното шествие ще продължи до площад „Академик Николай Хайтов”. В 11.30 ч. оркестър „Орфей” и Георги Янев, местни изпълнители и самодейни състави ще веселят асеновградчани.

Специален гост ще е Ути Бъчваров, който ще пече наденички на открито. На площада ще има и изложение на домашни сладкарски и хлебни специалитети на производители от Асеновград и асеновградските села. В 14.30 ч. ще започне награждаването на победителите в конкурсите за „Най-добро домашно вино-реколта 2015 г.” и за „Най-вкусни станимашки сармички. В надпреварата участват 50 вина.

Празниците на виното в Асеновград ще завършат в понеделник (1 февруари), когато от 10 ч. са традиционните пехливански борби. Те ще се проведат в местността „Свети Трифон”.