300 купуват жилища след 3 г. под наем, останалите – след 10
300 купуват жилища след 3 г. под наем, останалите – след 10 / netinfo

300 наематели на общински жилища, подали молби за купуването им, ще имат право да ги придобият по досегашния ред, въпреки че днес Общинският съвет завиши цените и срока, след който настанените могат да търсят сделка. Това стана след предложение от групата на ГЕРБ. Според председателя й Дани Каназирева, приетите днес промени нямат обратна сила назад във времето.

Така тези 300 кандидати да купят общинско жилище ще запазят привилегията да направят това след 3 години пребиваване в него като наематели, вместо да чакат 10 години, както гласуваха днес съветниците. Част от молбите са подадени още през 2004- а година, но само около стотина са входирани в деловодството на Общинския съвет. Той си запазва правото да вдигне цените, макар че продажбите ще стават по стария ред, а не по новия, според който цената на общински апартамент трябва да е минимум 80% от пазарната.

Каназирева прогнозира, че въведеният минимален праг за цените няма да постигне търсения от общината ефект – увеличаване на приходите от продажби на общински апартаменти. Оценките на пазарните стойности пак могат да бъдат различни от действителните, мотивира се тя. Според съветниците от ГЕРБ, увеличението ще засегне основно многодетни семейства, които нямат възможности да купят жилище на свободния пазар. /Подробности чуйте от интервюто на Дани Каназирева в прикачения звуков файл/

Практиката ще опровергае тази прогноза, коментира ресорният заместник-кмет Петко Атанасов. Той подчерта, че преследваният ефект е не толкова увеличаване на приходите, колкото ограничаване на продажбите на общински жилища, тъй като близо 700 нуждаещи се чакат за настаняване.