/ Дарик архив
26 огнища на птичи грип в 5 административни области, сред които и Пловдив, са потвърдени до средата на месеца от инспектори в Българската агенция по безопасност на храните. Останалите четири са Добрич, Хасково, Стара Загора и Ямбол.

Ново огнище на птичи грип откриха в пловдивско село

Общият брой на птиците във всички засегнати птицевъдни стопанства е над един милион. 14 са огнищата в животновъдни обекти за отглеждане на патици, шест – на кокошки, пет – в задни дворове и едно – в дивечовъдно стопанство.
 
Засиленият надзор и контрол на птицевъдните обекти по отношение на неблагоприятната епизоотична обстановка в страната, свързана със заболяването, продължава. Фиксират се допълнителните мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на вируса, уверяват от агенцията.
 

Огнища на птичи грип
БАБХ

 
Ново огнище на птичи грип регистрирано в страната

Досегашните резултати показват, че циркулацията на заболяването продължава да съществува в птицефермите. Основни причини за появата и разпространението му са пробиви в биосигуността на фермите, отглеждане на птици на открито и липсата на достатъчно сигурност по време на транспортирането на животните.
 
За осъществяването на превенция и контрол на заболяването се извършва строг надзор с клинични прегледи в птицевъдните обекти, намиращи се в създадените предпазни и наблюдателни зони около констатираните огнища.
 
БАБХ: Близо 1 млн. птици са умъртвени от началото на годината заради грипа

Междувременно във връзка с усложнената ситуация относно заболяването, Европейската Комисия повдигна въпроса за разширяване на настоящите зони на ограничения и създаване на допълнителна рестриктивна зона в страната, която да включва територията на областите Пловдив, Хасково и част от Стара Загора.

Основанията на ЕК са свързани основно с увеличаване броя на огнищата от началото на октомври, появата им в едни и същи птицевъдни обекти, започващия високо рисков сезон, както и необходимостта за предоставяне на гаранции пред страни членки и трети държави във връзка с движението на живи домашни птици и яйца за люпене.