/ ДарикНюз, Архив
БАБХ: Близо 1 млн. птици са умъртвени от началото на годината заради грипа
99567
БАБХ: Близо 1 млн. птици са умъртвени от началото на годината заради грипа
  • БАБХ: Близо 1 млн. птици са умъртвени от началото на годината заради грипа
Близо един милион домашни и диви птици в страната са умъртвени от началото на годината, заради огнища на птичи грип у нас. Това отчетоха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Опасност за здравето на хората няма. Финансовите загуби обаче са огромни, оплакаха се от браншовите организации. Междувременно пред агенцията на служителите във ферми за отглеждане на патици протестираха срещу работата на ветеринарните власти.
 
Протестиращите служители във ферми за патици се притесняват, че заради мерките за биосигурност и проблемите с птичия грип в страната, ще останат без работа.

Недоволство срещу мерките по ограничаването на птичи грип у нас
 
22 са огнищата на птичи грип в страната, обяви след среща с представителите на бранша директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев: "Пет ферми за кокошеви птици, четири ферми "заден двор", една в дивечово стопанство, 12 ферми за водоплаващи. Засегнати са 993 000 птици. Птичият грип се разпространява и от дивите птици, може да се разпространи с транспорт, хора може да го разпространят. Така че, да очаквате, че само една баба с курник е виновна за това, че има птичи грип в индустриална ферма, не винаги е така. Възможно е птичият грип да съществува в сградата, да се запази за дълго време и ако отново бъде населена, да се заразят пак животните".  
 
Да се въведе криминализация на отглеждането на животни в обекти без регистрация, поискаха и от агенцията, и от Съюза на птицевъдите в България. „Обектите, които ги знаем и са регистрирани, за тях има програма за контрол и наблюдение, която сега ще бъде подобрявана. Но там, където не знаем, че ще съществува нещо, се превръща в проблем за бизнеса", обясни д-р Илиев.
 
Въпреки срещата при ветеринарните власти, от съюза на водоплаващите птици обвиниха БАБХ в лошо свършена работа.
 
Очаква се утре срещите между БАБХ и собствениците на ферми за патици в страната да продължат.