222-ма лишени от помощи, злоупотребили с ваучерите за твърдо гориво
222-ма лишени от помощи, злоупотребили с ваучерите за твърдо гориво / netinfo

222 семейства са лишени от социални помощи, заради злоупотреби с помощите за твърдо гориво, съобщи днес директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” Катя Минова. Най-много са злоупотребилите в Карловско – 103-ма, 34 са спрените социални помощи в Пловдив, уточни Минова. Всички те са получили ваучери за 1 200 кг безплатни дърва или въглища на стойност 180 лв. и според представените от тях фактури твърдото гориво е закупено. При проверките по дворовете на къщите обаче се оказало, че дърва и въглища липсват и вероятно са препродадени.

21 878 молби за твърдо гориво са били подадени в областта, социалните работници са издали 17983 заповеди за снабдяване с дърва и въглища, а отказите са 3 895. Отказали сме на хора, които не отговарят на условията за получаване на такава помощ, обясни Катя Минова. Тя съобщи, че с ваучерите трябва да бъде закупено твърдо гориво най-късно до 31 декември. Досега 3000 от социално слабите, които са получили подобни ваучери, не са се възползвали от тях.

От Регионалната дирекция „Социално подпомагане” съобщиха още, че 137 родители в Пловдивско няма да получат детски надбавки, заради повече от 5 отсъствия на децат им от час.