15 млн. лв. неустойки за общината, ако прекрати договора за почистване на Пловдив
15 млн. лв. неустойки за общината, ако прекрати договора за почистване на Пловдив / Дарик радио

15 млн.лв. ще бъдат неустойките за общината, ако прекрати едностранно договорът за почистване на Пловдив, заяви кметът Славчо Атанасов. Големите неустойки били заложени от предишната общинска управа, по време на която бе прекратен договорът за почистване на града от „Екоглобал” и бе сключен нов договор – с „Чистота”.

Според ревизионния доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция този договорът между общината и „Екоглобал” за почистване на район „Южен” е прекратен неоснователно от бившия кмет Иван Чомаков през март миналата година. Тъй като почистването на района е възложено без провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка на „Чистота”, която до този момент е била подизпълнител, на Чомаков е съставен акт за административно нарушение. По-късно последва и прекратяване на договора с „Екоглобал” за почистване на целия град.

За мен това бе най-неприятното наследство от старата управа – неразбориите със сметопочистването на Пловдив, заяви кметът и допълни, че най-важно е Пловдив посред зима да не остане без снегопочистване. Според него най-лесният начин да се излезе от тази ситуация, е да се обяви нова поръчка за сметопочистване, но това не може да стане заради големите неустойки, а договорът е подписан така, че почистващата фирма на практика трябва да спре да чисти града, за да може кметът едностранно да го прекрати. Не може заради роднинските кавги на някой да страда целия град, коментира още кметът и заяви, че ще изчака съдът да разреши спора между Петър Станчев и Атанас Търев.