/ ThinkStock/Getty Images
Разследването срещу организаторите на производството продължава
Специализираният наказателен съд наложи наказания на 12 от работниците в разкритата през юли 2019 г. нелегална фабрика за цигари в пловдивското село Труд, след като одобри сключените от тях споразумения с прокуратурата.

Съдът оставя в ареста 11-те задържани за нелегалната тютюнева фабрика край Пловдив

Четирима от обвинените по делото българи, които се признаха за виновни, получиха ефективни присъди, съответно на 1 година, 1 година и 2 месеца, а двама - по 1 година и 3 месеца „Лишаване от свобода“ при първоначален общ режим.

Нелегалната фабрика край Пловдив произвеждала 2000 цигари в минута

Те са заемали най-ниските нива в йерархията на престъпната група - пазач, доставчик на храна за работниците, както и техническа поддръжка на помещенията, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата..

Прокуратурата иска постоянен арест за 12 души от нелегалната фабрика за цигари

Осемте наети в производството чужденци - седем украинци и един молдовец, също се признаха за виновни и се споразумяха на условни наказания от 3 години „Лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок, както и лишаване от права.

Разследването срещу тримата основни участници в групата (български граждани), организирали нелегалното производство, продължава. Срещу тях предстои бъде изготвен обвинителен акт и внесен в Специализирания наказателен съд.

Мащабна акция: Разбиха огромна фабрика за нелегални цигари край Пловдив (ОБЗОР)

На 4 юли 2019 г., по време на действията по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП в нелегалната фабриката бе намерена и иззета готова продукция за около 3 млн. лева, половината от която натоварена в камион и подготвена за експедиция.

Разследването установи, че организираното производство на нелегални цигари в село Труд няма аналог до момента. Във фабриката са били инвестирани близо 10 млн. лева, а пласирането на готовата продукция е ощетявало бюджета с между 15 и 20 млн лв. месечно в продължение на една година.

Нелегалните тютюневи фабрики край Пловдив произвеждали 11% от незаконните цигари

В близкото село Ръжево Конаре бе открит и цехът на фабриката, където е бил нарязван тютюнът за нелегалните цигари.