темида съд
темида съд / Thinkstock/Getty Images
Модерна поточна линия в нелегалната фабрика за цигари край Пловдив произвеждала 2000 цигари в минута. Това стана ясно от думите на говорителя на Специализираната наказателна прокуратура Сийка Милева на брифинг в Съдебната палата.

В едната от фабриките се произвеждали по 200 мастербоска на ден. Освен спални помещения в халето към фабриката имало и фитнес. Там работниците и живеели, като били снабдявани с храна от външни хора. Дванадесетте човека, които са заподозрени - четирима българи, седем украинци и молдовец си говорили чрез руски речник. Четирима от заподозрените се издирват.

Мащабна акция: Разбиха огромна фабрика за нелегални цигари край Пловдив (ОБЗОР)

В Ръжево Конаре, под бали слама, бил скрит склад за тютюн, стана ясно още на пресконференцията. До него се стигало чрез специален проход.

Предстои повдигане на обвиненията и искания за арести.

Групата била стройно структурирана и конспиративна, стана ясно от думите на Калин Литов от ГДБОП и уточни, че работниците били чужденци. За да не ползват ток, фабриката ползвала генератор, а от склада в Ръжево Конаре излизала тайна тръба, през която можело да избягат работниците.

Разследващите изчислили, че вредата на бюджета от тази фабрика е за милиони.

Разбиха международна престъпна група за цигари, ръководена от българи (ВИДЕО/СНИМКИ)

Директорът на митниците Георги Костов обясни, че произведените цигари били много опасни за здравето.

На брифинга говорителят на Спецпрокуратурата Сийка Милева обясни още, че в дома му в Испания е задържан Георги Семерджиев за укриването на Ветко и Маринела Арабджиеви. Започва процедура по екстрадиране.
 
БТА