/ ДБГ
Адмирираме евентуално вето на президента върху Изборния кодекс или жалба до конституционните съдии, заяви пред БНР Найден Зеленогорски от Движение „България на гражданите“.

ДБГ: Опасността, две десни формации да се явят на Евроизборите става все по-видима

„Може да се окаже, че буквално в навечерието на футболния мач отборите ще излязат на стадиона и само едните ще знаят правилата“, каза той в предаването „Преди всички“.

Според него, тези промени са целенасочен удар срещу демократичните устои на държавата. По думите му, над 2 млн. българи в чужбина няма да могат да гласуват, защото няма електронно-дистанционно гласуване. Зеленогорски подчерта, че това е удар и срещу патриотите:

Парламентът прие окончателно промени в Изборния кодекс

„Липсата на възможности за преференциално гласуване е удар срещу всяка коалиция, включително и срещу опитите на десните партии в България да направят широк обединен десен проект, който да разбие монопола и статуквото. Обръщам се към патриотите - да осъзнаят какво ги чака. Това, което се случи с Реформаторския блок, ще бъде бледа сянка на това, което им предстои".

Според него, изборните промени са пример за това как през законодателството се опитваш да се „справиш с политическите си опоненти, а и със своите приятели - „Обединени патриоти“.

По-високи прагове за преференции на парламентарните избори приеха депутатите

Зеленогорски посочи, че изборните промени, направени в миналия парламент, са били ликвидирани или осакатени. „Обещанието, че ЦИК ще си изпълни задължението и ще осигури 3000 машини за гласуване, при положение, че в закона ясно беше разписано, че вече трябваше да се гласува навсякъде, във всичките 12 600 секции машинно, това обещание няма никакви гаранции, че ще бъде изпълнено.

Ожесточени спорове и скандали в НС, депутатите решават Изборния кодекс

Очевидно в България законите са за това – да се заобикалят, а не да се изпълняват. Самият факт, че няма да променят ЦИК за мен означава, че този състав отново няма да успее в рамките на тези 3 месеца до изборите да се справи с този проблем“, коментира Найден Зеленогорски.

Според него, десните партии ще намерят сила и воля, за да бъдат заедно на европейските избори. Едно обединено дясно може да постигне и двама евродепутати и отличен резултат на местните избори, включително и спечелване на кметското място в София, смята той.