Започват проверки за фалшив мед
Започват проверки за фалшив мед / автор Вероника Христова

Проверки за наличие на фалшив мед ще стартират в магазинната мрежа,  тържищата и складовете в цялата страна до края на следващата седмица. Това съобщи Ганчо Ганев, председател на националната браншова организация “Български пчеларски съюз”.

 

В Силистра вече има извършени проверки. Контролът ще се осъществява от органи на ДВСК, които ще бъдат подпомагани от местни пчелари. “Медът по принцип е изграден от монозахариди, а този който се фалшифицира не е отровен, но се продава на по-ниска цена и подбива тази на чистия мед. Фалшивият мед е смес от глюкоза и фруктоза, а цената на истинския качествен е от 7.50 -10.00 лв., независимо дали се продава на пазара или в магазина. Медът не може да се познае дали е фалшив само с поглед – трябва задължтелно да се изследва лабораторно”, каза още Ганев.

 

Той допълни и че общо 2 230 000 лв. са средствата по програмата за подпомагане на пчеларството. Първоначалният бюджет е бил от 1 500 000 лв., но след като е изчерпан, е  наравено преразпределение и от други пера са прехвърлени още 730 хил. лв. Тези пари ще отидат при българските пчелари във вид на кошери, лекарствени средства и субсидии, като 50 % се поемат от държавата и 50 % от ЕС.