Започнаха да приемат за оценка седмичните училищни разписания
Започнаха да приемат за оценка седмичните училищни разписания / снимка: Дарик Плевен

Ресурсът на дирекция "Опазване на общественото здраве" към РИОКОЗ Плевен се насочва към оценката на седмичните училищни разписания. В дирекцията вече е постъпило за оценка и първото разписание - то е от ОУ "Хр. Ботев" в село Пелишат. Това съобщи д-р Ирина Джикова от инспекцията.

Според разпоредбите, училищата трябва да представят програмите си в 15-дневен срок от началото на учебната година, след което, също в срок от 15 дни, РИОКОЗ трябва да се произнесе дали те са правилно съставени. Следи се тежестта на учебния материал да е равномерно разпределена, така че да не се затормозяват учениците и те да успяват да усвояват материала. Предметите са с различна степен на трудност и те трябва да бъдат подредени така, че да не настъпва умора и безразличие у децата, уточни д-р Джикова.

Крайният срок за внасяне на седмичните програми за оценка е 30 септември.

През изтеклата учебна година в област Плевен са функционирали 117 училища, извършени са 176 оценки на седмични разписания. 73 от учебните заведения са работили с правилно съставени разписания на часовете. През миналата учебна година са съставени 4 акта на ръководствата на училища. Причините са неспазване срока за внасяне на седмичното разписание или неспазване на вече съгласуваната програма.