/ dariknews.archive
11 спектакъла включва програмата на второто издание на Кукления фестивал "Шарено петле", който беше открит на 4-ти юли и ще се проведе в дните до 8-ми юли в Плевен.

6ar
dariknews.archive

Тази година фестивалът за куклено изкуство за всички възрасти е посветен на 100-годишнината от създаването на плевенския Драматичен театър и 60 години куклено изкуство в града.

6ar
dariknews.archive

При откриването  на петдневното цветно културно събитие, приветствия към участници и публика поднесоха директорът на ДКТ "Иван Радоев" Васил Василев и кметът на Плевен Георг Спартански.

6ar
dariknews.archive
 

Сред акцентите на петдневното събитие са култовият мюзикъл „Авеню Кю” на Столичния куклен театър, независимите спектакли „Аз, Сизиф” и „Кокошка с брошка”, всеки от които е имал няколко десетки участия във фестивали на три континента; носителят на тазгодишната наградата „Икар” за куклено изкуство „Филифьонката, която вярваше в бедствия” по Туве Янсон, както и иновативната по форма и съдържание инсталация на Християн Бакалов „PURE”.

6ar
dariknews.archive

На касата на ДКТ "Иван Радоев" могат да се получат покани за посещение на всички спектакли, които ще се играят в залата на Драматичния театър в Плевен в рамките на фестивала. Броят на поканите е ограничен - до 4 на семейство за спектакъл.

6ar
dariknews.archive

Опитът от миналата година показва, че в дните на провеждането си, Фестивалът за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле" е посетен от над 4000 зрители.