petle
petle / dariknews.archive
Целта все още трябва да я постигаме, но важното е, че върнахме кукленото изкуство и най-вече кукления фестивал в Плевен. Много се радвам, че първото издание на „Шарено петле" напълни салоните и предизвика много голям интерес у малки и големи – пораснали деца“. Това сподели директорът на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ Васил Василев във финалните часове на първото издание на кукления фестивал „Шарено петле“, който се проведе в Плевен в дните 5-8-ми юли.

petle
dariknews.archive

13 събития за малки и големи бяха включени в програмата на фестивалните дни, които оживиха залите на ДКТ“Иван Радоев“ и пространството около сградата му в центъра на Плевен, като привлякоха над 5000 зрители, обясни Васил Василев:
„Опитахме се да задоволим любопитството и да бъдем коректни към нашите съграждани и най-вече, да допуснем възможно най-много зрители да гледат спектаклите, които предизвикаха много голям интерес у всички – от бебета, до възрастни“.

petle
dariknews.archive

Директирът на Плевенския Драматичен театър каза, че още преди началото на фестивала „Шарено петле“, заедно с Община Плевен и Общински съвет – Плевен е взето решение да бъде направен един ежегоден статут в областта на кукления театър.
„От тук нататък ние чертаем своето бъдеще на фестивал, който ще претърпи своето развитие“, каза Васил Василев. Той направи и своята кратка оценка на събитието:

„Всички бяха много провокативни, и което е много важно – всичките спектакли, които участваха имат международни изяви. Това разнообразие даде възможност на зрителите ни да преценят на какво ниво е в момента кукленото изкуство в България. Хубавото е, че всичките спектакли са свързани с професионалисти, които работят за издигането на театралното изкуство, което е свързано с кукления театър“.

petle
dariknews.archive

Директорът на ДКТ“Иван Радоев“ каза още, че вече се работи и за това, фестивалът „Шарено петле" да стане и международен, каквато е и първоначалната идея.
„Приоритет на фестивала беше, участниците да имат своите международни изяви с номинации и награди от национални фестивали. Надяваме се в следващия фестивал – 2019-та г. да включим и повече международни трупи, което е свързано със средства. Мисля, че този път плевенчани ни подкрепиха и в дните на фестивала, Плевен имаше облика на млад град“, каза още Васил Василев.   

petle
dariknews.archive

От ДКТ"Иван Радоев" информираха, че огненото шоу, с което по програма трябваше да се закрие първото издание на "Шарено петле", но беше отложено заради лошото време вчера, ще бъде показано за плевенчани на 18-ти юли - сряда от 21:00 часа пред сградата на Драматичния театър. 

petle
dariknews.archive

petle
dkt ivan radoev

petle
dkt ivan radoev

petle
dkt ivan radoev