/ Общински съвет-Плевен
С теглене на жребии и вълнуващи музикални изпълнения в Плевен започна третото издание на Националния конкурс с международно участие за млади оперни певци "Гена Димитрова".

Общински съвет-Плевен

Честта да открие престижното музикално събитие имаше председателят на Общински съвет Мартин Митев, който приветства участниците с добре дошли и отбеляза, че след 10-годишно прекъсване Плевен възстановя една прекрасна традиция в своя културен календар.

Започва третото издание на конкурса за млади оперни певци "Гена Димитрова"/ПРОГРАМА/

Откриването уважи и Петя Василева - заместник председател на местния парламент и председател на Постоянната комисия по култура.

Общински съвет-Плевен

„Радвам се, че едно прекрасно събитие, завещано ни от голямата Гена Димитрова и маестро Георги Нотев преди повече от 10 години, отново събира в Плевен млади оперни таланти.

Тук искам да посочи и организаторите - Плевенска филхармония с директор неуморния Любомир Дяковски, със съдействието на Министерството на културата и Община Плевен и с подкрепата на Общинския съвет, направили така, че конкурсът отново да е част от културния афиш на Плевен.

Силният емоционален заряд идва не само от това, че Плевен възстановява нещо толкова стойностно и красиво, но и от факта, че откриването е именно тук - в тази зала на Регионалния исторически музей, където от всеки експонат може да усетим духа на големите имена като Гена Димитрова, Христо Бръмбаров, Катя Попова.

На всички участници искам да пожелая успех и предварително да ви благодаря за красотата, която ще ни подарите в следващите дни!“, обърна се към присъстващите Мартин Митев.

Общински съвет-Плевен

Успех на участниците пожела и маестро Найден Тодоров - директор на Софийската филхармония и председател на журито на конкурса. Той припомни и за големия талант и човек Гена Димитрова.

Общински съвет-Плевен

На официалната церемония за откриването прозвучаха изпълнения на сопраното Елена Баръмова и Александър Носиков /бас/. Елена Баръмова е специализирала майсторски клас при Гена Димитрова през 2001-2002 г., а през 2003 г. също при Гена Димитрова е завършила курс "Белканто". Александър Носиков е родом от Плевен, възпитаник на Плевенското музикално училище, лауреат на предишното издание на конкурса "Гена Димитрова".

123
obs pleven

В третото издание на националния конкурс "Гена Димитрова" участват млади оперни таланти на възраст от 18 до 35 години. Те ще бъдат оценявани от жури с председател маестро Найден Тодоров и членове: българската оперна певица мецосопран Александрина Милчева, Дарина Такова, която беше и в предното издание част от журито, Калуди Калудов, както и Андриан Холендер - режисьор и импресарио, чийто баща повече от 25 години е бил директор на Виенската Щатсопер.

Конкурсът ще завърши на 23-ти май с концерт на Водната каскада с участието на лауреатите, Плевенска филхармония с диригент Найден Тодоров и Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева.

Общински съвет-Плевен

123
obs pleven