Залцбургския форум на вътрешните министри започна в Плевен
Залцбургския форум на вътрешните министри започна в Плевен / netinfo
Министърът на вътрешните работи Румен Петков откри днес в Плевен конференцията на държавите от Залцбургския форум. Тя се провежда в рамките на българското председателство на форума.

В работата на форума ще вземат участие делегации и работни групи от Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Словения и България. В Плевен са министри и зам.- министри на вътрешните работи и експерти в областт на вътрешната политика и сигурност. Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурности и обществен ред Николай Свинаров заяви, че домакинството на България е признание за страната ни като източник на стабилност и сигурност в региона. По този начин България има възможност да се утвърди като генератор на нови идеи и политики в процеса на изграждане на зоната на свобода, сигурност и правосъдие, допълни още Николай Свинаров.

Посланикът на Република Португалия Мариу Сантуш също приветства участниците от името на министър Руй Перейра, председател на Съвета по правосъдие и вътрешен ред.

Тази вечер предстои среща на министър Румен Петков с Тарик Садович, министър по сигурността на Босна и Херцеговина. Двамата ще подпишат споразумение за полицейско сътрудничество между двете държави.