Задържаха тартора на престъпна група, извършвала мащабни кражби на кабели
Задържаха тартора на престъпна група, извършвала мащабни кражби на кабели / dariknews

За разбита организирана престъпна група, която се е занимавала с кражба на кабели на БТК съобщиха от полицията на специална пресцокференция с журналисти.

Членовете на групата, които живеят на територията на Плевен и околните села, на 12 май извършват кражба на около 510 м кабел в землището на силистренското село Айдемир.
Групата е задържана в момент на предаване на обгорели кабели на 14 май 2014 г., когато в пункт за изкупуване на отпадъци в град Долна Митрополия, в момент на пласиране на отпадък от обгорял метален проводник - съобщителен комуникационен кабел, с обща дължима 510 метра и тежест 700 кг. са задържани 31-годишен от Плевен и 24-годишен от село Пелишат.

Красимир Начев - началник на сектор Криминална полиция при ОД на МВР-Плевен, който пряко е контролирал действията на орепативните служби обясни, че в случая става дума за задържането на основен тартор на сформирана група на територията на Плевен, която действа от години. След преминаването на БТК от медни към оптични проводници, групата разширила дейността си в цялата страна.

Налице са били доста добри познания относно елиминирането на СОТ-а на шахтите в населените места, както и високопроходима техника, с която са изкопавани и транспортирани кабелите.
Групата се е движела винаги по черните пътища и е избягвала всякакви срещи с полицията като в случаите, когато са били спирани са оказвали съпротива на полицаите и дори има регистриран опит за прегазване на служител от РУП-Свищов.

Красимир Начев обясни, че основната цел е било задържането на тартора на групата, която е била известна на всички полицейски управления в Северна България като до сега няма задържани членове.
Известно е, че лидерът на престъпната група притежава луксозни имоти и автомобили.
Практиката била, след изтеглянето на кабела, той да бъде скрит в гористи местности, заедно с автомобила, през нощта се обгарят проводниците и рано сутринта ги предават в приемателен пункт като винаги това е извършвано в различни пунктове.

Полицаите са изчакали автомобила с откраднатите кабели - джип с английска регистрация в пункта, при което е задържан тартотът и един от групата като третият е успял да избяга и в момента е обявен за общодържавно издирване. Начев обясни, че при задържането са използвани стоп патрони, физическа сила и белезници, като единият от групата е оказал съпротива и е ритнал в гърдите единия от полицаите.

Броят на членовете на групата е варирал между 3 до 8 човека като тарторът, който е с инициали М.В.В е българин - от Плевен, има криминални прояви, но не е осъждан. За рязането и ваденето на кабелите са ползвани предимно роми.
Установено е, че поради характера на престъпната си дейност групата е разполагала с достатъчно пари, за да плаща на служители в БТК и така е получаявала информация относно трасетата, заедно със скици и карти. Членовете на групата са били толкова обиграни, че в някои случаи са могли да измътнат кабела от половинкилометрово трасе за по-малко от 10 минути. Освен това групата е била снабдена и с много модерен металотърсач-скенер.
В момента лицата са с мярка "задържане под стража" в РУП-Силистра.