123
123 / dariknews.archive
Тази събота и неделя в лесопарк „Тараклъка край село Градище се провежда поредният 4-ти Събор на българското фолклорно богатство „Тараклъка пее и танцува“
Целта на събора е съхраняването на песенния и инструменталния фолклор на България и приобщаване на младото поколение към ценностите на фолклорните традиции.

„Няма по-подходящо място да се върнем към корените си и да усетим магията на българската фолклорна традиция от природното богатство на с. Градище - лесопарк „Тараклъка” - представляващ уникална вековна гора от летен дъб с площ от 340,194 дка, където възрастта на отделни екземпляри надхвърля 150 години. Тук е и мястото, където да си дадем обещание, че ще направим всичко по силите си, за да съхраним и предадем на поколенията силата и духа на българското народно творчество, за да помнят и да се гордеят със своя роден край!“, споделят организаторите.

Съгласно статута на събора, в него могат да вземат участие всички индивидуални изпълнители, колективи, танцови формации, фолклорни ансамбли, камерни групи и др. Професионалисти (възпитаници на музикални училища и музикални паралелки) и Непрофесионалисти (самодейци и самодейни състави), които ще се състезават съгласно регламента на събора.

В края на събора ще бъдат раздадени грамоти на всички участници, а жури ще определи победителите в различните категории.
Също така по преценка на журито ще бъдат присъдени и поощрителни награди, носителите на които, получават диплом.