p
p / dariknews.bg
Екип от Асоциацията на реставраторите в България е изготвил експертна оценка за състоянието на художественото платно в Панорама „Плевенска епопея-1877 г.“ в Плевен.
Поводът за това е подготовката във връзка с предстоящото отбелязване на 140-та годишнина от Плевенската епопея, а причината е че преди ремонта на покрива на Панорамата миналата есен, е имало течове върху платното, които са били видими и за посетителите.
Течовете са били в различни части на художественото платно в Панорамата, което е с дължина 115 метра и височина 15 м., а диаметърът му е 40 метра. Това обясни пред медиите началникът  на отдел "Култура в Община Плевен Стефка Григорова.

Екип от трима реставратори, тясно специализирани в реставрация и консервация на художествени творби, водени от председателя на Асоциацията Иван Ванев е направил експертен оглед, който е продължил повече от 6 часа. Заснети са били много прецизно определени места от платното, при което се е оказало че на 7-8 места по платното има видими с невъоръжено око следи от пребиваването на прилепи. Направеният оглед на външната страна на удожественото платно е показал, че то е силно запрашено.

Една от причините за това е мокетът, с който е застлана Панорамната зала, обясни шефът на отдел „Култура“ в община Плевен Стефка Григорова. Тя припомни, че в първите години след откриването  на Панорама „Плевенска епопея – 1877 г.“, посетителите са обували задължително найлонови терлици, което е било един от начините да се пази панорамното платно.
При огледа експертите са отчели изключително високото качество на боите, с които е нарисувано художественото платно, изобразяващо моменти от Плевенската епопея – 1877 г.

В хора да работата обаче те са установили, че след ремонта на Панорамата през 2013 г. не се извършва измерване на влажността на въздуха – един от основните показатели при опазването на произведения на изкуството от всякакъв вид, тъй като всъщност системите, които се грижат за това не работят.

Стефка Григорова каза, че след огледа се очаква експертен доклад и вероятно ще се наложи Панорамата да бъде затворена за известно време, за да се почисти платното от праха и да се възстановят следите от течовете.