/ netinfo

Служители от Синдикалното дружество към Синдиката на служителите на Затворите в България /ССЗД/ при затворите в Плевен и Белене и техни колеги от Звено „Охрана“ се събраха пред сградата на „Съдебната палата“ в Плевен на втори протест с искания за 20% увеличение на основното възнаграждение, изравняване на средствата за специфични условия на труд за служителите от сектор „Сигурност“ и откриване на нови щатни бройки.

Протестите на служителите в затворите продължават

Поводът за повторния протест според организаторите е липсата на решение от страна на Министерството на правосъдието за щатните и финансови проблеми в Главна дирекция „Охрана“.

Петър Николов, който е служител на затвора в Белене и председател на синдиката в Затвора обясни:

С какви искания ще излязат на протест служителите в затворите?

„Чл. 19 от Закона за изпълнение на наказанията при задържането под стража ни препраща като служители със статут на служители по Закона за МВР и затова сматаме, че е напълно правилно да не ни разделят, а да получаваме адекватно заплащане, по-добри условия и не на последно място, искаме също и разкриване на нова численост за надзирателите, тъй като не достигат“.

Председателят на синдиката на Областното звено „Охрана“ – Плевен Валентин Колачев обясни, какво следва:

Балони полетяха в небето над Съдебната палата в София в знак на протест (СНИМКИ)

„Написани са писма до министрите на правосъдието на всички европейски страни. На 23-ти февруари излизаме пред всички затвори. На 24-ти е националният протест под надслов „ЕВропа и за нас“, и на 10-ти март ще бъде проведен национален митинг-шествие, който ще започна пред Министерството на правосъдието и тогава, ако не ни се обърне внимание, на 26-ти и 27-ми март в България пристигат всички правосъдни министри от Европейския съюз и тогава ще протестираме и пред тях“.

Около 40 представители на плевенските звена се очаква да се включат в протеста, който ще се проведе тази събота в София.
 

protest
dariknews.archive

protest
dariknews.archive

protest
dariknews.archive

protest
dariknews.archive

protest
dariknews.archive

protest
dariknews.archive