/ ThinkStock/Getty Images
Служителите в затворите и съдебна охрана ще излязат на протест навръх професионалния си празник – 29 януари.

Това става, след като на днешната среща на синдикатите с правосъдния министър Цецка Цачева не е постигнато съгласие по основните им искания – 20%  скок на заплатите, увеличение на щатната численост и изравняване на сумата за специфичните условия на труд с тази в МВР. След края на месеца е възможен и национален протест.

Надзиратели от затворите и служители от съдебната охрана готвят протести

Протест на служителите в затворите и на съдебна охрана имаше и през ноември. Тогава правосъдното министерство е поело ангажименти за изпълнение на исканията, но към днешна дата е налице единствено увеличение с 5% на заплатите, коментира за Дарик Ивайло Григоров от Синдиката на служителите на затворите в България.

"От средата на миналата година са поставени исканията в Министерството на правосъдието. Имаше поети ангажименти, но реално изпълненото е 5% увеличение на възнагражденията. Има изпратено искане за справка в Министерството на финансите, което ще уточни има ли възможност да бъдат отпуснати пари", обясни той.

Ноември: Служители в затворите на протест

Освен ръст в заплатите, служителите искат увеличение на щатната численост, както и запълване на досегашната. "Незаетите щатове, което е различно от недостига на щатна численост, са около 300 в момента в страната. В същото време, според анализи от 2015 г., нуждата от разкриване на нови щатове е 780 човека. На фона на това беше направено съкращение от 400 човека, което значи, че в момента нуждата е от около 1000 щатни бройки", посочи Григоров.

В понеделник служителите на затворите и на съдебна охрана ще излязат на мирен протест пред затворите. След края на месеца се планира и национален протест.