/ БГНЕС
„От тук нататък за нас е въпрос на чест!“, „Само едно е сигурно в сектор „Сигурност“ – несигурността…“, „Докога европейските ценности и норми ще бъдат само на хартия“, са част от плакатите, които носят надзирателите и служителите на Служебна охрана пред Съдебната палата в София.

протест надзиратели
БГНЕС

Работещите в българските затвори и техните колеги, охраняващи съдебните сгради и магистратите в България, продължават протестната си кампания под надслов „Европа и за нас“. Протестните мероприятия са насочени срещу лошите условия на труд в българските затвори, ниските заплати в двете дирекции (350 евро) и критичното съотношение между надзиратели и лишени от свобода (1:100).

С какви искания излизат на протест служителите в затворите?

Исканията им основно в три направления сред тях и за изравняване заплащането между тях и колегите им от МВР. Един надзирател към момента получава между 700 и 800 лв. в зависимост от прослуженото време, което има, каза Ивайло Григоров от Синдикат на Служителите в Затворите в България.

протест надзиратели
БГНЕС

Протестите са за изравняване на трудовите възнаграждения с останалите ведомства в сектора за сигурност, са и за подобряване на условията на труд и актуализиране на щата на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана". Днес пред съдебните палати в големите областни градове излизат на протест надзиратели и съдебни охранители от 22 града.

Ноември: Служители в затворите на протест

Основното искане на протестиращите, дошли в ранната утрин пред Съдебната палата в София, са достойни трудови възнаграждения и изравняване на заплатите в сектор „Сигурност“. Протестиращите надзиратели призоваха приятели и колеги на събрание на открито между двата лъва пред Съдебната палата.

протест надзиратели
БГНЕС

Темата на събранието е „Изпълнение на поетите празни обещания“. Като символ на тези обещания те пуснаха балони в небето над Съдебната палата. "По време на срещите с ръководството на Министерството на правосъдието ни бяха давани едни празни обещания, които мисля че се превъплътиха в тези балони, които са пълни с хелий. Всяко едно празно обещание е много леко и балонът се издига нагоре", обясни Красимир Бекяров зам.-председател на Синдикат „Охрана”.

протест надзиратели
БГНЕС

„Протестът ще продължи докато исканията ни не бъдат изпълнени“, заканиха се участници в протеста.
 
БГНЕС