military
military / bulgarianmilitary.com
Многонационално учение „Saber Guardian 17” / SG17/, водено от Сухопътните войски на САЩ в Европа, ще се проведе в България, Унгария и Румъния през периода 11-20 юли, 2017 г.
 
SG17 е по-голямо по отношение на мащаба и обхвата си , в сравнение с тези от предишни години. Ще участват приблизително 25 000 военнослужещи от 23 съюзнически и партньорски държави, като учението подчертава възпиращите способности на участниците и особено способността за струпване на войски по всяко време навсякъде в Европа.
 
В рамките на учението край Плевен ще премине конвой военна техника.
Бойна група на 3-та Бронирана бригада, 4-та Пехотна дивизия ще бъде струпана от различни места в Европейския театър до местоположения за учението в България, Унгария и Румъния.
 
Втори кавалерийски полк от Филсек, Германия, ще се придвижи до множество местоположения за учението в района за съвместни операции. SG17 също така ще включва артилерийско противовъздушно учение с бойна стрелба, няколко полеви тренировки и учения с бойна стрелба, множество прекосявания на реки и учение с множество пострадали.
 
Подготвителни събития ще се състоят в дните преди и след планираното изпълнение на SG17 и много по-малки американски и европейски учения на национално ниво в района на Черно море това лято ще направят възможно постигането на целите на SG17. Съвкупността от тези учения позволява осъществяването на всички военни мисии, които поддържат сигурността и стабилността на Черноморския регион. Това е възпиране в действие.
 
Провеждано ежегодно от 2013 г., SG17 се редува през България, Румъния и Украйна и служи като част от Програмата за съвместни учения (Joint Exercise Program или JEP) на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ. SG17 е най-мащабното учение от серията “Saber Guardian” досега и ще подсили съвместната и смесена оперативна съвместимост при многообразие от набори от мисии със съюзнически и партньорски държави.
 
SG17 е най-голямото учение от 18-те учения в Черноморския регион тази година. Подготвителните и интегрирани учения включват:
Resolute Castle 2017 – Строително учение, водено от Силите на САЩ, което ще се състои в периода 14 април - 30 септември 2017 г. на множество местоположения в Полша и Румъния. Подготвя за SG17 чрез провеждането на инженерни мисии на множество военни съоръжения за учение и полигони в Чинку, Михаил Когълничану, Бабадаг и Смардан в Румъния.

Szentes Axe 2017 – Унгарско учение на национално ниво 26 юни – 7 юли, 2017 г. в Гьор, Унгария. Подготвя за SG17 чрез операции по оперативно-тактическо строене на мостове и преминаване на водни прегради за Втори кавалерийски полк, свобода на движение от базата до Унгария и множество местоположения на съвместни операции.
 
Brave Warrior 2017 – Унгарско учение на национално ниво 26 юни – 23 юли 2017 г., провеждащо се на множество местоположения в Унгария. Учението е съсредоточено върху съвместни маневри и способността за развръщане на бойна и специална техника на Вишеградската бойна група на ЕС. Подсигурява свободата на движение на участниците в SG17.

Black Swan 2017 – Учение на Специалните части на Унгария 26 юни – 22 юли 2017 г. на множество местоположения в България, Унгария и Румъния. Дава възможност на участниците в SG17 да упражнят и демонстрират съгласуването между специалните операции и конвенционалните сили за подготвяне за реални извънредни ситуации.

Swift Response 2017 – Въздушно-десантно учение, водено от САЩ, включващо Боен екип на 173-та Пехотна (десантна) бригада 13-23 юли 2017 г. на няколко местоположения в България, Унгария и Румъния. Включва два въздушни десанта и два съвместни десанта на военни укрепени позиции, които подпомагат SG17 чрез улесняването на развръщането на Страйкър взвод на Втори кавалерийски полк на две местоположения на съвместни операции.

Tobrug Legacy 2017 – Учение за противовъздушна отбрана, водено от САЩ 12-22 юли 2017 г. на няколко местоположения в Чехия, Литва и Румъния. Подпомага SG17 чрез поддръжката на десант на укрепена позиция от страна на Боен (Десантен) екип на 173-та Пехотна бригада по време на учението „Swift Response” и по време на прекосяването на реката на Втори кавалерийски полк при Бордушан, Румъния.
Immediate Response 2017 – Словенско командно-щабно учение 12-16 юли 2017 г. в Словения. Интегрирано в Командно-щабното учение на SG17.
Eagle Sentinel 2017 – Многонационално учение 17-20 юли 2017 на Полигон „Ново село”, България. Интегрирано като учение с бойни стрелби като част от SG17.
Peace Sentinel 2017 -Тактическо учение на Сухопътните войски на България 10-20 юли, 2017 г. в Полигон „Корен”, България. Интегрирано като учение с бойни стрелби на SG17.
Shabla 2017 – Артилерийско тактическо учение с бойна стрелба за противовъздушна отбрана на Българските Военновъздушни сили 6-23 юли 2017 г. в Шабла, България. Подпомага SG17 чрез подсигуряване свободата на движение на участниците в SG17 през района на съвместни операции.
Sea Breeze 2017 – Многонационално учение, водено от Военноморските сили на САЩ в Европа, в подкрепа на Партньорство за Мир 11-21 юли 2017 г. в района на Черно море. Допринася за SG17 чрез предоставянето на ескорт на Втори кавалерийски полк при напускането на района на съвместни операции след SG17,преминаването му през Черно море и пристигането му в Грузия за воденото от САЩ учение „Noble Partner 2017”.
 
Общо 18 съюзнически и партньорски учения на Командването на сухопътните войски на САЩ в Европа (USAEUR) ще се проведат в Черноморския регион през 2017 г.с участието на 40 000 военнослужещи от 23 нации, като SG17 ще бъде най-мащабното. Докато всяко едно е отделно и различно, като цяло тези учения демонстрират изключителните съвместни и обединени способности на САЩ, нашите съюзници, партньори и НАТО, и подчертават нашата колективна воля за защита от регионална агресия.
 
Други по-важни учения в Черноморския регион са: „Getica Saber 2017” – Учение, водено от САЩ, за координиране на огъня и бойна стрелба с комбинирано въоръжение в Чинку, Румъния от 10 до 15 юли; и „Noble Partner 2017” – двустранно учение в Грузия през периода 30 юли – 12 август.