Военни от УАГ в Долна Митрополия проведоха в Панорамата уроци по история 
Военни от УАГ в Долна Митрополия проведоха в Панорамата уроци по история  / irena.angelova

Професионалната подготовка на квалифицирани кадри за нуждите на ВВС е един от приоритетите в дейността на Учебна авиационна група „Георги Бенковски". Тя се осъществява в „Център за подготовка и обучение". В разгара на своята подготовка са войниците от курса за придобиване на военна и длъжностна квалификация „Младши сержант - 1-ви модул". Вече втори месец тече тяхното обучение, чиято основна цел е да придобият знания, умения и навици за изпълнение на функционалните си задължения като сержанти от ВВС.

Една от дисциплините, която обучаемите изучават, е „История на българските ВВС, на държавните и военни символи". Сериозен принос за този интерес има началникът на Центъра за подготовка и обучение подполковник Мануш Христов. От неговите лекции те получиха знания за историческото ни минало, славната 103-годишна история на българските военновъздушни сили, за първопроходците на летателното дело у нас, авиационните школи и военновъздушното образование.

В навечерието на 3 март и 137-та годишнина от Освобождението на България, урокът по история прекрачи и пределите на учебната зала.

Той започна с посещение на къща - музей „Цар Освободител Александър ІІ" в Плевен. Подполковник Христов разказа, че в тази къща е живял и работил първият военен губернатор на Плевен генерал Скобелев. След това показа изложените оръдия и снаряди от войната в парка около музея.

Следващата спирка на курсистите бе Панорама „Плевенска епопея 1877 г.", която е построена на самото бойно поле в Скобелевия парк. Пред панорамното платно, отразяващо най-мащабното и кръвопролитно сражение за Плевен - Третият щурм всички се потопиха в бойната атмосфера. Увлекателната беседата на екскурзоводката неусетно премина в дискусия, разискваща военните действия.

Урокът завърши с изкачването на един от редутите зад Панорамата.