/ iStock/Getty Images
Традиция за засаждане на дръвчета два пъти в годината започва Община Плевен, съобщи кметът Георг Спартански.

В плановете на общинското ръководство е да бъдат купувани фиданки с височина от по около 3-3,5 метра, за да има почти стопроцентова гаранция, че ще се хванат веднага при правилно засаждане и полагане на грижи, както и че ще дадат ефекта, който се цели.

Кметът даде пример със засадените през миналата есен около 40 дръвчета на обновения площад "Свободата". "След няколко години там ще е един зелен оазис", отбеляза той.

Младите дръвчета ще бъдат садени на мястото на премахнати загинали и опасни дървета, които са без шанс да бъдат възстановени, но могат да нанесат материални щети или да наранят хора.

Общинското предприятие "Земеделие и гори" по традиция засажда дръвчета извън градска територия. Кампанийно е правено засаждане на живи коледни елхички в дворовете на учебни и детски заведения, но през последните 30 години - планирано и целенасочено - не е имало. Сега усилията на общинската управа са насочени към облагородяване на градската среда.

Планира се засаждането на нови дървесни видове и в парк "Кайлъка", където се е наложило отстраняването на опасни смърчове.

В края на ноември в града бяха засадени 71 фиданки и така бе поставено началото на инициативата Плевен да става все по-зелен. Акцията на общинската управа тогава бе подкрепена от няколко фирми.

"Успешни примери в публично-частното партньорство в името на обществения интерес са често срещани", коментира по този повод Георг Спартански. Той подчерта, че общината би приела всяка друга форма на съвместна работа в полза на местната общност, защото "когато има обединени усилия в една обща посока, резултатите ще бъдат по-добри".


 
БТА