/ Деян Герговски
Множество сигнали от началото на годината за нарушаване на нощната тишина са получени в ОД на МВР-Плевен. Полицията отреагира на всяко нарушение. Община Плевен е закупила уред за измерване на шума, чиито показатели се използват като доказателство при нарушаване на изискванията за спазване на тишина в определи часове на денонощието.

Съществен спад в престъпността отчетоха от ОД на МВР-Плевен

На среща с журналисти, шефът на ОД на МВР-Плевен старши комисар Начев коментира, че в случаите на системно нарушаване на тишината в блокове и кооперации, Законът за етажната собственост дава възможност, Общото събрание на живеещите в даден вход или кооперация, да лиши от право на живеене на определено лице на адреса, дори то да е собственик на жилището. 

Предстои монтирането на камери за видеонаблюдение в Плевен. Инициативата е на община Плевен, а целта – по-голяма сигурност. Под 24 часово видеонаблюдение ще бъдат поставени всички входни артерии и възлови места в областния град. На места новите камери ще се дублират с вече съществуващите. Записите ще се пазят до месец и при всеки инцидент полицията ще може да реагира веднага.

Полиция и жандармерия в област Плевен са предприели мерки за опазване на селскостопанската реколта от посегателства. Директорът на ОДМВР-Плевен старши комисар Красимир Начев е утвърдил подробен план за противодействие на престъпни посегателства върху реколтата през тази година и установяване на извършителите на такъв вид деяния.

В охраната по това направление участват полицаи, жандармеристи и пожарникари в смесени и самостоятелни патрули. В останалите РУ на МВР в областта, опазването на реколтата е постоянна задача на районните и младши районните полицейски инспектори, полицейските патрулни екипи, служителите на Пътна полиция, а в определени случаи и оперативни работници.

В изпълнението на задачата са проведени срещи с представители на частни охранителни фирми, осъществяващи дейност в този отрасъл, за засилване на тяхната бдителност и уточняване на реда за обмен на информация.

Шефът на ОД на МВР: Обществото трябва да е непримиримо към престъпността

С ръководители на земеделски кооперации, кметове по места е уточнена организация за охрана на складови бази за съхранение на селскостопанска продукция. Проведени са инструктажи и назначените полски пазачи за координиране начините на взаимодействие. 

Периодично в активния селскостопански сезон ще се провеждат специализирани операции за проверка на транспортни средства, превозващи продукция. Специално внимание ще се обръща на извънгабаритната селскостопанска техника и прикачения към нея инвентар.

Постоянен акцент в проверките ще бъде и укрепването на товарите с оглед да не се изсипват върху платното за движение и да се създават предпоставки за пътни произшествия.

В районите с обособени пунктове за изкупуване на селскостопанска продукция ще има засилено полицейско присъствие

Комисар Михайлов – началник на отдел „Охранителна полиция“ подчерта, че полицията поддържа ежедневни контакти с охраната на земеделските пощи и има ежедневни наряди от екипи на полиция и жандармерия.

Изведен е криминалният контингент. Анализира се информация за лица, които евентуално биха могли да извършат престъпление. „Поддържаме и пряка връзка с пожарните служби по места. Старши комисар Начев поясни, че усилията са насочени към защита на възрастните хора, защото най-често обикновените стопани са потърпевши от кражби.