/ iStock/Getty Images
"В област Плевен вирусът на Африканската чума по свинете (АЧС) още циркулира при диви прасета, но не и при домашните". Това заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Плевен д-р Иван Йорданов на заседание на Областната епизоотична комисия.

Въвежда се нова организация на изследване на пробите от отстреляни диви свине

"От 29 октомври досега няма регистрирани нови огнища в домашните стопанства в региона, но е възникнало ново огнище при дивите прасета", уточни той. Лабораторните проби от отстреляно прасе в района на ловната дружинка на село Николаево са показали наличие на заразата.

Поредна положителна проба за Африканска чума по свинете в област Плевен

Предприети са допълнителни мерки за ограничаване разпространението на вируса в 200-километрова зона - ловът е забранен, но има разрешение за претърсване на трупове на животни.

Д-р Йорданов добави, че са регистрирали нов случай на нарушение в лично стопанство в село Ясен, където е открито отглеждане на три домашни прасета - дейност, която в момента е забранена.

Няма нови регистрирани огнища на чума на територията на област Плевен

На стопанина е издаден акт за административно нарушение и е даден срок до днес да заколи животните. Ако това не се случи, те ще бъдат евтаназирани и загробени. ОДБХ продължава проверките за такива случаи.

Тя е предупредила хората да не населват личните си стопанства, защото се очаква нова национална наредба с правилата и критериите, които ще определят кога и как ще може да се отглеждат отново прасета в така наречените задни дворове.

Над 9 млн. лева са отпуснати за дезинфекция на стопанствата срещу Африканската чума

В Плевенско досега са установени 12 огнища, в които са умъртвени всички домашни животни. Всички кметове, дори и в селища, където не е установен вирус на АЧС, трябва до края на годината да определят подходящи места за загробване на евентуално заразени животни.

"Зимно време вирусът на АЧС затихва, но може да се очаква през юни отново да се активизира", каза в отговор на въпрос на БТА д-р Иван Йорданов.
БТА