/ Областна администрация-Плевен
Към спазване на посочените срокове във връзка с подаване на необходимата документация, на база на която ще бъдат отпускани по 300 лева на стопаните, доброволно заклали прасетата си и попадащи в 20 км. зони, призова заместник-областният управител Татяна Божинова - председател на областната епизоотична комисия.

Областната епизоотична комисия заседава този вторник

Тя информира присъстващите, че заседанията на комисията ще се провеждат всеки вторник от 15.00 часа. По данни на директора на ОДБХ-Плевен д-р Иван Йорданов към днешна дата на територията на област Плевен в продължение на 27 дни няма регистрирани нови огнища на заболяването Африканска чума по свинете.

По 300 лева ще получат стопаните, отглеждащи прасета за лични нужди, заклали животните заради мерките по АЧС

„Анализът на данните, свързани с епизоотичната обстановка в областта, показва устойчива тенденция на прекратяване разпространението на заболяването както при домашните, така и при дивите свине.”, подчерта д-р Йорданов.

Втора седмица без случаи на АЧС в област Плевен - 807 домакинства изклаха доброволно прасетата си

Той информира комисията, че в момента приключват проверките за изпълнение на издадените предписания за доброволно клане на прасета от личните стопанства в определените 20 километрови зони около двата промишлени свинекомплекса.

В 64 селища в област Плевен трябва да бъдат изклани домашните прасета до дни/ОБНОВЕНА/

Констатирани са единични случаи на неизпълнение в село Малчика, Община Левски, което е наложило евтаназирането и съответно загробването на общо 13 броя домашни прасета.