123
123 / dariknews.archive
Областният управител Мирослав Петров е взел решение да не бъде удължавано бедственото положение, което беше обявено за област Плевен до 31-ви юли заради Африканската чума по свинете. Причината е, че на територията на областта няма регистрирани нови огнища на АЧС. Това съобщи зам.-областният управител на Плевен Татяна Божинова в началото на поредното заседание на Областната епизоотична комисия.

123
dariknews.archive

Само едно ново огнище на Африканска чума по свинете - на територията на град Искър беше установено на 25-ти юли като мерките там включиха евтаназиране на 28 прасета и извършване на необходимата дезинфекция в огнището на АЧС и на цялото населено място. Това информира директорът на БАБХ – Плевен Иван Иванов.

123
dariknews.archive

Той информира, чв в 20-километровите зони около двете големи индустриални свинеферми – в село Дисевица – Община Плевен и в село Малчика – Община Левски, кметовете на населени места трябва да изготвят списъци на стопаните, които отглеждат домашни свине и да бъдат извършени проверки относно взетите мерки, наложени със Заповедта за евтаназиране на домашните прасета в двете зони. „Идеята е, хората сами да заколват прасетата си, за да не бъдат после унищожавани и загробвани от нас“, каза Иванов като уточни, че това трябва да стане до 5-ти август - понеделник. Населените места в област Плевен, в които трябва да бъдат изклани домашните прасетата заради Африканската чума по свинете са 64 от общините Плевен, Левски, Долна Митрополия, Белене, Пордим, Никопол и Долни Дъбник.

Ето и пълния списък с населените места по общини:
Населените места в първата 20-километрова зона около индустриалната свинеферма в плевенското село Дисевица са:
- за Община Долна Митрополия – град Долна Митрополия, Биволаре, Божурица, Рибен, Горна Митрополия, Победа, Тръстеник
- за Община Долни Дъбник – град Долни Дъбник, Бъркач, Горни Дъбник, Крушовица, Петърница, Садовец
- за Община Плевен – град Плевен, Беглеж, Бохот, Брестовец, Опанец, Ясен, Върбица, Буковлък, Гривица, Горталово, Дисевица, Коиловци, Къртожабене, Къшин, Ласкар, Николаево, Пелишат, Радишево, Ралево, Тдорово, Търнене, Тученица и град Славяново
- за Община Пордим - Борислав, Каменец, Катерица, Одърне и Тотлебен
- за Община Белене: Кулина вода, Петокладенци, Татар
- за Община Левски: Левски, Асеновци, Аспарухово, Българене, Божурлук, Варана, Градище, Искър, Малчика, Трънчовица, Козар Белене, Стежерово, Обнова за Община Никопол: Бацова махала, Новачене, Санадиново