диво прасе свиня
диво прасе свиня / / iStock/Getty Images
Все още няма регистриран случай на Африканска чума в Старозагорска област
Все още няма регистриран случай на Африканска чума в Старозагорска област. Това заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков на заседание на епизоотичната комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова. 
 
Според д-р Миков обаче пикът на заболяването тепърва предстои с откриването на ловния сезон за диви прасета, който ще стартира на 1 октомври.
 
„Обнадеждаващ факт е, че в Старозагорска област по-голямата част от хората вече изклаха доброволно прасетата в задните дворове. Единични са случаите  на отказ да се изпълнят предписанията и те са най-вече при стопани, които извън регламентите на закона отглеждат свине-майки с цел продажба на животни“, каза д-р Миков.
 

заседание
ОА


Констатацията на Областната дирекция по безопасност на храните е, че по-голямата част от задните дворове в областта вече са депопулирани. Продължават проверките за изпълнение на мерките за ограничаване на резпространението на заболяването.
 
От Областната дирекция по горите съобщиха, че 250 ловци вече са обучени за симптомите и начините на разпространение на Африканската чума по свинете. В региона са поставени 25 капана за диви свине.
 
Гергана Микова и д-р Дамян Миков напомниха отново, че кметовете и кметските наместници са длъжни да предоставят на Областната епизоотична комисия в срок до 26 август списъците на стопаните, които са заклали животни, отглеждани в задните дворове. Финансовото подпомагане на собствениците на заклани прасета ще се извършва само на базата на коректно попълнени комплекти от документи.