В 37 от детските и учебни заведения в Плевенско ще има пресни плодове
В 37 от детските и учебни заведения в Плевенско ще има пресни плодове / снимка: sxc.hu

37 са подадените за Плевенска област заявления по схемата "Училищен плод". Срокът за кандидатстване по схемата беше удължен до 5 август, до 31 август пък е удължен срокът за одобрение на кандидатите по тази схема. Потенциалните кандидати са разделени в три групи. В първата влизат учебните заведения. Във втората - еднолични търговци и юридически лица, а третата група обхваща общините.

Прилагането на Схемата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет. Целта на това подпомагане е да възпитава у децата навици за здравословно хранене. Общият бюджет по схемата за предстоящата учебна година е близо 7,294 милиона лева. С тези пари ще се осигурят на децата от трета и подготвителна група на детските градини, както и на учениците от подготвителен до четвърти клас безплатни пресни плодове и зеленчуци.

Храната ще се дава в периода от 15 септември - 31 май в 30 учебни седмици - по два пъти седмично. Плодовете и зеленчуците трябва да се разпределят според тяхната сезонност. От плодовете на децата трябва да бъдат раздавани - ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви. А от зеленчуците - домати, краставици, пипер и моркови.

От 1 до 30 септември ще се приемат документи за кандидатстване по европейската схема „Училищно мляко" за учебната 2010-2011 год. По схемата могат да кандидатстват учебни заведения, доставчици или организации, представляващи едно или няколко учебни заведения. Документи ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие" по местонахождение на учебното заведение или по регистрация на доставчика.

В България европейската схема „Училищно мляко" се прилага от 2 години. Нейната цел е да изгради на децата в училищна възраст трайни навици за консумация на мляко и млечни продукти. Помощта се дава на ученици, които посещават редовно предучилищни заведения, начални и средни училища.

Всеки ученик има право на максимално количество от 0,25 л еквивалент на мляко на ден. Млякото и млечните продукти, които се предлагат на децата трябва да бъдат в опаковки за еднократно ползване за всяко дете отделно.