Утре става ясно, кой ще изготви анализа за 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй
Утре става ясно, кой ще изготви анализа за 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй / dariknews.bg

Избрана е фирмата, която ще извършва предпроектните проучвания за евентуален строеж на VІІ блок на територията на АЕЦ "Козлодуй", и в понеделник се очаква тя да бъде одобрена от борда на директорите на "Българския енергиен холдинг"- БЕХ, който е собственик на ядрения оператор. След това официално ще бъде подписан договорa с изпълнителя, който е за под 2 млн. лв., съобщи в края на седмицата, шефът на атомната централа Валентин Николов. Името на избраната фирма ще стане ясно след одобрението от БЕХ.

Всички разходи по проекта ще се поемат от собствените средства на създадената проектна компания "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности". Тя е дъщерна на АЕЦ "Козлодуй" и разполага с капитал от 2 млн. лева, внесен в Банка ДСК, с почти всички от които на практика би трябвало да плати за предпроектните проучвания.

Пет бяха офертите в конкурса за изготвяне на технико-икономически анализ за изграждане на нов ядрен блок на площадката на "АЕЦ Козлодуй". Предложенията, подадени до 9 юли 2012 година, бяха на американската "Уестингхаус", френската "Арева", която участва и в тандем с японската "Мицубиши", българската "Риск Инженеринг" на председателя на Българския атомен форум Богомил Манчев, както и "Уорли Парсънс". Последните две фирми заедно изготвиха подобен анализ и за строежа на АЕЦ "Белене", а след това работиха с руския изпълнител на проекта "Атомстройекспорт". За своите услуги тогава "Уорли Парсънс" и "Риск инженеринг" взеха над 90 млн. евро.

Избраният след повече от месец преговори изпълнител на предпроектното проучване ще има време до март 2013 година, да анализира възможностите за строеж на нов блок на територията на работещата ядрена централа, както и да даде препоръки за технологията и дали може да се използва поръчаният за строежа на спряната АЕЦ "Белене" реактор.

Проектът за АЕЦ "Белене" бе спрян през март тази година с правителствено и парламентарно решение. Тогава премиерът Бойко Борисов обясни, че идеята е, на тази площадка да се построи газова електроцентрала, а поръчаният и частично платен реактор за "Белене" да се инсталира в АЕЦ "Козлодуй". Това ядрено оборудване трябва да е готово през октомври тази година, като досега за него са платени 240 млн. евро и остава да се платят още 140 млн. евро, по официални данни на икономическото министерство. Реакторът остава собственост на руснаците, до изплащането на цялата цялата поръчка.

Дали и как да се използва оборудването за АЕЦ "Белене" като VII блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да каже именно изпълнителят на технико-икономическата оценка.

На първото си заседание след ваканцията, правителството взе решение, площадката на АЕЦ „Белене" да отпадне от списъка със стратегическите обекти от значение за националната сигурност, които се охраняват от Министерството на вътрешните работи в рамките на неговия бюджет.

Приетото на 22 август решение е свързано с решението на кабинета от началото на 2012 година за прекратяване строителството на ядрената централа и с отмяната на статута й на обект с национално значение.

Мобилните полицейски сили, освободени от охраната на обекта, ще бъдат включени в опазване обществения ред на територията на областите Хасково и Стара Загора.